Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Свечана академија поводом ослобођења Новог Сада
2016-11-08
У Новом Саду у Српском народном позоришту је одржана Свечана академија поводом 9. новембра - Дана 1. бригаде Копнене војске Србије и Дана ослобођења Новог Сада у Првом светском рату, на којој је иао част да присуствује начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач.

Свечаности су присуствовали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, комадант новосадског гарнизона бригадни генерал Жељко Петровић, представници Владе Републике Србије, представници Владе Војводине, представници полиције, војске, локалних самоуправа, часни оци, јавне личности и грађани.

Вучевић је рекао новинарима да је 9. новембар један од најважнијих датума у историји Новог Сада.

"То је дан када су грађани Новог Сада дочекали испуњење вишедеценијског сна да дође до ослобођења и да се Војводина присаједини Србији", рекао је Вучевић.

Он је нагласио да је Град Нови Сад поносан што заједно са 1. бригадом КОВ-а обележава тако важан дан и истакао да свим припадницима те јединице честита Дан бригаде.

"Војска је најзаслужнија што данас можемо да сањамо различите снове и да причамо о Новом Саду као о европској престоници културе, а надам се и омладинској престоници Европе", казао је Вучевић.

Генерал Жељко Петровић рекао је да је логично да је 1. бригада Војске Србије за свој дан узела управо 9. новембар када су 1918. године "пале црно-жуте заставе Хабзбуршке монархије" и када је слобода дошла у Нови Сад.

"Ове године обележавамо тачно десет година од формирања 1. бригаде и овом приликом свим припадницима те бригаде на чијем сам челу, честитам њен дан, а свим Новосађанима честитам дан ослобођења и желим им да наредних хиљаду година уживају у миру", рекао је Петровић.

Вучевић и Петровић обратили су се присутнима у препуној великој сали Српског народног позоришта, а након њиховог обраћања Удружење за очување и неговање српске традиције "Звуци с камена" отпевало је неколико српских песама из Првог светског рата, а после њиховог наступа изведена је опера "Кнез Иво од Семберије".

У оквиру свечане академије најзаслужнијим припадницима Војске Србије уручене су медаље које су им додељене указом министра одбране.

Линкови за видео записе:
Свечана академија поводом ослобођења Новог Сада
Свечана академија у СНП | 08.11.2016.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: