Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Неизбрисив траг руске емиграције
2016-11-10
У изложбеној сали Дома културе у Сенти начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач је отворио изложбу слика Владимира Зелинског (1894-1943) и Евгенија Николајевича Прудкова (1903-1991), руских емиграната који су после Октобарске револуције 1917. године дошли у Србију. Изложбу је приредио завичајни историчар Петар Терзић из Сенте, из чијег пера је објављена и књига „Руска емиграција у Сенти“, односно, утицају руске емиграције на културни живот овог потиског града.

Начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач је истакао да су сликари Зелински и Прудков били плодни уметници, указавши да у средини каква је Сента, где се преплићу разне традиције, културе и обичаји много народа, предивно имати овакву прилику и приказати део уметничког стваралаштва које су креирали и стварали руски емигранти.

Радови Зелинског су из фундуса Народног музеја Кикинда, док су слике Прудкова из приватних збирки његовог сина Георгија и унука Саше. Немерљив је утицај руске емиграције на културу Сенте, каже Петар Терзић и подсећа да је пројекат примања руских емигранта водио сам регент Александар Карађорђевић.

„Ако је Рус био професор, он је био професор и у Србији, лекар у Русији био је лекар у Србији, а исто је било и када су у питању сликари и људи других професија. Према томе, руски емигранти су у Србији могли максимално да испоље оно што су из Русије донели. Када је реч о сликарима Зелинском и Прудкову, видимо да су то вансеријски сликари“, наглашава Терзић.

Академски сликар Радомир Бркушанин из Сенте импресиониран је занатским умећем ових сликара. За Прудкова који је завршио ликовну академију у Београду у класи прашког ђака Милана Миловановића, једног од наших најпознатијих импресиониста, Бркушанин напомиње да је штета што није отишао на усавршавање у Белгију, али да је оставио веома разноврсну и вредну заоставштину. Бркушанин је указао на доста широк распон стваралаштва Зелинског који није био школован сликар, а на њега велики утицај оставило дружење са Урошем Предићем, при чему је квалитетно осликао религијске мотиве на иконостасима више цркава, али препознатљиви су и други мотиви.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: