Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Дани Русије у Кикинди - Први дан
2017-05-13
У оквиру дводневне манифестације „Дани Русије у Кикинди“, Кикинду је посетила бројна руска делегација.Домаћин делегацији је, поред представника града Кикинде, био и Никола Лукач, начелник Севернобанатског управног округа, који је од представника руске делегације добио орден који симболизује залагање и преданост начелника Округа на развоју што приснијих односа два народа.

Први дан манифестације почео је у Руском Селу крај Кикинде светом архијерејском Литургијом у храму Успења Пресвете Богородице коју су служили Њихова Преосвештенства Епископ банатски г. Никанор и Епископ средњоуралски г. Јевгеније. Одмах после Литургије служен је помен на гробу Владимиру Зељинском, једном од најутицајнијих руских сликара који се обрео у овом месту након Првог светског рата, а који је живописао поменути храм. Руско Село су основали Руси из Закарпатја, који су временом углавном хунгаризовани, поновна појава Руса у овом месту везана је за долазак емиграната белогардејаца после 1918. године.

Потом су помен на обновљеном и освештаном руском гробљу у Кикинди служили Преосвећена господа Епископи банатски Никанор и средњоуралски Јевгеније уз саслуживање свештенства кикиндског намесништва и појање руског хора. Помену су присуствовали и припадници ветерана специјалних снага Руске Федерације и бројна руска делегација коју је предводио генерал Леонид Петрович Решетњиков.

У вечерњим сатима у Народном позоришту одржан је концерт под називом „Музика Русије“. Програм су отворили бивши чланови елитне јединице „Спецназ“ из Москве и Санкт Петербурга, демонстрирајући део обуке и борбе прса у прса у чему им како кажу нема равних у свету а потом је наступио козачки ансамбл „Жива Рус“ из Москве где је публика неретко заједно певала са извођачима.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: