Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Дани Русије у Кикинди - Други дан
2017-05-14
Други дан дводневне манифестације „Дани Русије у Кикинди“, дан за трајно памћење, била је недеља - Васкршњи дан када се у васцелој васељени служи Литургија. У храму Светих Козме и Дамјана, Литургију је служио владика Јевгениј уз саслуживање протојереја-ставрофора Бранка Попова, протојереја-ставрофора Арсена Виловски, протонамесника Миладина Спасојевића, протонамесника Бобана Петровића, протонамесника Слободана Дивљаков, јереја Мирослава Бубало и ђакона Ненада Савића.

У поподневним сатима у Народном музеју је одржана научна конференција под називом „Православна монархија 20. века на примеру Русије и Југославије”. Конференцију је отворио руководилац руске делегације депутат Државне Думе РФ Михаил Дегтјарјев. Присутнима се обратио и генерал Леонид Петрович Решетњиков, а затим и историчар Александар Музафаров. Скупу су се обратили и истраживачи ове теме г. Михаил Смолин и гђа Милана Живановић, уз бројно присуство Кикинђана и гостију из Русије.

Никита Бондарјев је на конференцији иступио са радом: „Улога и судба православне монархије у 20. веку. Краљ Александар Први Карађорђевић.“ Скуп је испред суорганизатора организације „Наша Србија“ затворио г. Млађан Ђорђевић указујући на значај руско-српских веза. У истој установи уприличено је отварање изложбе фотографија руске уметнице Ксеније Симонове „Живела Србија“. Руска делегација и домаћини су обишли спомен-плочу Светом Јовану Шангајском, која је постављена на згради Гимназије у Кикинди прошле 2016. године.

-Кикинда је својевремено била центар руске емиграције. Наши сународници из Русије овде су нашли своје уточиште, добили су прилику да раде и стварају, да заснивају породице и рађају децу и, у неком смислу, Кикинда је постала руски град, рекао је генерал Решетњиков.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: