Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Фестивал фолклора: „АЈД ПОВЕДИ-АЈД ЗАПЕВАЈ“
2017-06-17
Начелник Севернобанатског управног округа, Никола Лукач, присуствовао је 16. фестивалу фолклора које је организовало Културно уметничко друштво „Милан Ајваз“ из Српског Крстура 17. јуна, у Дому културе у том селу, а који је први пут уврштен у календар манифестација у Општини Нови Кнежевац. На предлог Управног одбора друштва и Савета МЗ Српско Крстур, фестивал од ове године носи назив „Ајд поведи – ајд запевај“, у част лане трагично преминулог Луке Попова, оснивача фестивала и вишедеценијског уметничког руководиоца КУД -а„Милан Ајваз“.

Овој манифестацији су, између осталих, присуствовали и председник општине др Радован Уверић, народни посланик Десанка Репац, новинар и публициста Миомир Филиповић Фића (оснивач Удружења села Србије „Завичај“, оснивач и уредник Сеоских новина, добитник Вукове награде Културно просветне заједнице Србије за 2015. годину), председник Извршног одбора Националног савета мађарске националне мањине Анико Јерас, заменик председника општине Чила Орос Урбан, чланови Општинског већа Александра Ранковић и Ирена Славковић, начелница за буџет и финансије Бојка Јанчић, као и директори установа и јавних предузећа из новокнежевачке општине.

Дефиле учесника је, традиционално, приређен од зграде Основне школе „Јован Јовановић Змај“ до Дома културе. Обраћајући се бројној публици и званичницима, председник Скупштине општине Нандор Ујхељи је нагласио да српскокрстурски Фестивал фолклора негује традиционалну љубав према плесу, певању и музици, изразивши уверење да ће бити организован и у будуће.

-Ово јесте фестивал фолклора, прилика да уживамо у песми и игри, али је и много више од тога, рекао је народни посланик Радован Јанчић, отварајући Фестивал. – Пружа нам се могућност да се међусобно боље упознамо и повежемо, да се поштујемо и подигнемо ниво уважавања наших, бројних разлика. Реч коло значи игру у круг, ланац међусобно повезаних играча, магијску радњу, зато што се затврањем круга штити заједница од свега што би могло да јој нанесе зло. Коло је национална игра, део приче о ономе шта јесмо, што морамо чувати и сачувати. Нека ове речи буду порука за све да само јединствени можемо ићи напред и бити срећни.

Поред домаћина, КУД-а „Милан Ајваз“, наступила су културно – уметничка друштва: „Извор“ из Накова, „Александрово“ из Суботице, „Никола Пашић“ из Зајечара, „Жабари“ из Жабара, „Свети Сава“ из Чоке, „Тисађенђе“ из Новог Кнежевца, „Свети Сава“ из Кањиже, „Вук Караџић“ из Санада, „Др Тихомор Остојић“ из Остојићева, „Ђердан“ из Госпођинца, ПУ „Срећно дете“ из Српског Крстура, ромска група КУД-а „Милан Ајваз“ и Тамбурашки оркестар „Лале“ из Новог Кнежевца. Док се КУД „Банат“ из Новог Кнежевца није одазвао позиву за учешће на Фестивалу.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: