Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

8. „Крајишки Вишебој“ У Банатском Великом Селу
2017-07-31
Манифестација „Крајишки вишебој“, осми пут за редом, окупила је поштоваоце народне традиције Босанске Крајине протеклог викенда у Банатском Великом Селу. Такмичећи се у девет дисциплина, екипа „Џими комерц“ заузела је победничко постоље, док је екипа „Лички соколови“ заузела друго, а „Крајишници“ треће место.

Спортско надметање „Крајишки вишебој“ организује удружење „Крајишници“ из Банатског Великог Села и како је члан тог Удружења Борислав Стојисављевић рекао овогодишње такмичење окупило је пет екипа. „Ове године дошле су нам екипе из Пригравице, екипа која годинама долази код нас, екипа из Ужица, Апатина, домаћа екипа „Крајишници“ и екипа из Пландишта. Циљ ове манифестације је очуање и неговање обичаја и традиције Срба из крајева из којих су наши преци“, рекао је Стојисављевић.

Пропозиције „Крајишког вишебоја“ предвиђају да се признања уручују појединачно за сваку док се збиром бодова добија победник у екипној конкуренцији. Користећи снагу, спретност, брзину учесници су се текмичили у бацању камена с рамена, скоку у даљ и вис из места, обарање руке, пењање уз стожицу, трчању по брвну, надвлачењу конопца и у дисциплинама кука и кличак.

Према речима члана Градског већа Миодрага Булајића „Крајишки вишебој“ представља најзначајнију манифестацију у Банатском Великом Селу. „Људи се на овај начин брину о коренима, брину о народној традицији, али брину и о неким старијим генерацијама, које су зачеле ове игре и ова спортска надметања. Овде се већ осму годину окупљају и надмећу такмичари и брину о традицији, народном стваралаштву, али оно што је важно да они негују и чувају ове игре од заборава, које су утемељене много година раније.“, рекао је Булајић.

„Крајишки вишебој“ посетио је и начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач и истакао да је ова манифестација, што се округа тиче, веома интересантна. „Традиција, култура и обичаји једног дела становништва у овом округу се чувају и практично преносе из генерација у генерацију. За округ који је мултинационални и мултикултурални, веома је битно да се сви обичаји свих народа и свих који живе и у Кикинди, али и на територији целог округа чувају, али и да међусобом једноставно чувамо једни друге.“, рекао је начелник Лукач.

Спортско такмичење „Крајишки вишебој“ подржао је Град Кикинда, Месна заједница Банатско Велико Село и низ спонзора

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: