Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Обележена годишњица погибије великокикиндског партизанског одреда
2017-08-04
Начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач присуствовао је комеморативном обележавању 76 година од погибије Великокикиндског партизанског одреда, који је одржан данас 4. августа полагањем венаца и минутом ћитања на Симићевом салашу.

Према речима председника Градског одбора СУБНОР-а Ненада Димитријевића, обележавањем 4. августа борци и грађани Кикинде показују поштовање и дивљење према страдалима. „Данас се налазимо на овом спомен комплексу где се 4. августа 1941. године водила неравноправна и тешка борба између бораца Великокикиндског партизанског одреда и снага немачког окупатора. Данас је дан сећања на храбре борце, који су положили свој живот за слободу коју данас живимо.“ рекао је Димитријевић.

Присутнима се обратио и председник за неговање револуционарних традиција при градском одбору СУБНОР-а у Кикинди Марко Милошев изневши историјске чињенице. Како је он објаснио, локација партизанског одреда откривена је након што су ухваћени курири, који су кренули према Кикинди. У ноћи 04. августа, немачка трупа дошла је на Симићев салаш у циљу уништења партизанског одреда.

„Упркос шансама које су биле против њих та идеја да се треба борити за слободу и неке веће људске идеале и идеје је ипак превагнула код ових људи, који су дали свој живот борећи се против несумњиво највећег зла 20. века, а то су нацизам и фашизам у својим облицима.“ рекао је Милошев.

Комеморативном скупу присуствовали су представници СУБНОР-а АП Војводина, представници Градске управе града Кикинда, начелник Севернобанатског управно округа Никола Лукач, борачка удружења, делегација Војске Србије, оркестар Добровољног ватрогасног друштва, одред извиђача „Прока Средојев“ из Кикинде и представници политичких партија.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: