Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Одржан Меморијални концерт Поводом обележавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма
2017-11-09
Поводом обележавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач, присуствовао је Меморијалном концерту у Народном позоришту у Београду.

Догађај који данас призивамо у сећање, такозвана ,,Кристална ноћ” или ,,Ноћ разбијеног стакла”, означио је врхунац изопаченог система вредности и политичких уверења нацистичког режима. Око пет стотина хиљада аустријских и немачких Јевреја изгубило је и последње од људских и грађанских права која су им систематски, доношењем нацистичких уредаба и закона о чистоћи расе, постепено одузимана од 1933. године до тада. У ноћи између деветог и десетог новембра 1938. године догодило се бестијално нацистичко иживљавање над имовином и животима немачких Јевреја. Уништене су или трајно оштећене 1574 синагоге, више од 7000 јеврејских продавница, оскрнављена су многа јеврејска гробља...-истакао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Предстојало је седам година ратних ужаса и етничких чишћења приликом којих се слободни свет постепено уједињавао у антифашистичку коалицију чијој силини Хитлерова тврђава ипак није могла да одоли. Са великом тугом и болом можемо констатовати да је и наш српски народ био жртва геноцида у усташкој НДХ, али са поносом истичемо да је он такође представљао активни и не баш безначајни део велике савезничке антихитлеровске коалиције.-рекао је министар Ђорђевић.

Република Србија веома држи до антифашистичке традиције српског народа и негује своје мултиетничко културно наслеђе. У Р. Србији данас живи 21 национална етничка заједница чија је бројност изнад 2000 припадника. Став Владе Републике Србије је да на осетљива питања савремених етничких односа у Региону, која су бременита ратним наслеђем и неслагањима у прошлости, увек одговара јасно израженом спремношћу на дијалог и решења која ће дугорочно бити задовољавајућа за све заинтересоване стране.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: