Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Седница Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европска унија-Република Србија
2017-11-24
Представници Србије и Европске уније одржали су данас, у Скупштини АП Војводине, 3. седницу Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европска унија-Република Србија.

Заједнички консултативни одбор основан је 2014. године и његов задатак је успостављање дијалога и сарадње између регионалних и локалних власти у Србији, с једне стране, и Комитета региона Европске уније, с друге стране, као и њихова припрема за учешће у раду Комитета региона ЕУ након ступања у чланство Европске уније.

Седници су присуствовали, поред свих релевантних чланова, и начелници управних округа.

На седници је разговарано о примерима добре праксе и начинима да се локални и покрајински ниво боље припреме за активности које предстоје у преговорима о приступању Европској унији. Једна сесија посвећена је и мањинским правима на субнационалном нивоу у Србији и Европској унији.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић указао je на чињеницу да je АП Војводина укључена у преговарачки процес те да је то посебно важно у поглављима која се тичу регионалне сарадње, региoналног развоја, пољопривреде и заштите животне средине. Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић, нагласио је да се реформом јавне управе на републичком и локалном нивоу настоји да се у наш систем уграде принципи и стандарди у пружању услуга грађанима и обезбеди ефикасност администрације какву има ЕУ.

Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Сем Фабрици изјавио је да је Комитет региона једна од најзначајнијих институција у оквиру Европске уније и подвукао значај одржавања данашње конференције у Војводини, с обзиром на важност учешћа локалних самоуправа у свим процесима које спроводи Европска унија. Он је додао да се више од 70 одсто европског законодавства у суштини спроводи на локалном нивоу.

Амбасадор Фабрици изразио је наду да ће до краја године бити отворено још поглавља, што ће Делегација ЕУ у Србији подржати и подсетио на говор председника Европске комисије Жан Клод Јункера када је најавио своју посету и подршку пријему земаља Западног Балкана. Фабрици је истакао да су за процес придруживања свакако важна и финансијска средства и помоћ ЕУ која се може обезбедити кроз фондове претприступне помоћи, како би се процес придруживања Србије ЕУ што више олакшао.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је задовољство што се данашњи скуп одржао у АП Војводини с обзиром на чињеницу да покрајинска Скупштина и Влада перманентно узимају учешће и улажу напоре у убрзање процеса европских интеграција.

Дејан Јовановић, ко-председавајући ЗКО Комитета региона ЕУ-РС рекао је да је веома важно да идеја о евроинтеграцији доспе до сваког грађанина на локалу. Истовремено, важно је успоставити сарадњу између изабраних представника локалних власти ЕУ и локалних самоуправа у Србији у циљу преношења најзначајнијих искустава и предности, којима ЕУ располаже на плану техничких и административних капацитета.

Франко Јакоп, ко-председавајући ЗКО Комитета региона ЕУ-РС, нагласио је да је Комитет региона ЕУ ту да пружи помоћ властима Србије на више нивоа и да им помогне водећи их кроз процес и саму процедуру приступања, те решавање свега онога што се наметне као захтев приликом отварања поглавља.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: