Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

У Кикинди одржан округли сто под називом „Стоп насиљу“
2017-12-08
Поводом глобалне кампање „16 дана активизма у борби против насиља над женама“ Градска управа Кикинда и Центар за социјални рад организовали су округли сто под називом „Стоп насиљу“. Према подацима Полицијске упрае Кикинда, жртве насиља у породици су у 76 одсто регистрованих случајева особе женског пола, најчешће супруге или бивше супруге, укључујући и ванбрачне везе, речено је данас током одржавања округлог стола.

Заменица градоначелника Кикинде Босиљка Срдић рекла је да велики број жена које доживе насиље, никад га не пријави. –Сви ми, почев од доносилаца одлука и грађана, морамо се борити, не само да сузбијемо насиље, већ и да жртве насиља изађу из сенке ћутања и јасно укажу на насилнике. Управо су зато битни овакви разговори, подсећања на оно што се дешава, да покажемо нима којима је то потребно да имају коме да се обрате и ко ће им помоћи. Град Кикинда је увек ту да помогне сходно својим надлежностима. – рекла је Срдић.

Директор Центра за социјални рад у Кикинди, Радислав Иветић рекао је да је у 2014. години потписан Споразум о сарадњи свих релевантних институција у Кикинди које могу помоћи у борби против насиља у породици, те их нови Закон није затекао неспремне. – Број пријава насиља се повећава и то знатно у односу на прошлу годину. Верујем да је због тога што су увидели да институције функционишу, што је врло битно. Сигурно постоје жртве које имају проблем да пријаве из некоих разлога и овом приликом их позивамо да не дозволе насиље, да га пријаве и да знају да ће службе одреаговати. – рекао је Иветић.

Начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач истакао је да 16 дана активизма не сме да буде само ових 16 дана, него свих 365 дана у години. – У задњих неколико година отворено се прича о томе, отвара се та тема и жртвама треба помоћи да се ослободе тог насиља, да се укаже на то, али и да се починиоци издвоје од жртве и да се тим жртвама на један квалитетан начин помогне. –рекао је Лукач.

Учесници округлог стола „Стоп насиљу“, поред организатора, били су представници Полицијске управе Кикинда, Покрајинског омбудсмана, Основног јавног тужилаштва, Основног суда у Кикинди, Севернобанатског управног округа, као и Центра за заштиту жртава сексуалног насиља.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: