Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Обележен дан државности србије у Орашцу
2018-02-15
Орашац, 15. фебруар 2018. године – Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовали су данас у Меморијалном комплексу Орашац централној манифестацији поводом обележавања Сретења – Дана државности Србије.

Вучић је том приликом поручио да је Сретење дан када се сећамо славних предака, када се грађани срећу како са прошлошћу, тако са собом и са садашњошћу.

Славећи данашњи дан славимо две свете вредности за које су се наши преци изборили – славимо слободу и славимо српску државу, подвукао је председник Републике.

Он је подсетио на то да су се далеке 1804. године, недалеко од места на којем се одржава ова свечаност, окупили највиђенији Срби Шумадије, сабрали се и донели одлуку да се подигну против османске власти.

Према његовим речима, тиме су запалили пламен који је био толико велики и моћан да осветли пут Србима и другима око нас који су живели у ропству.

Иако је устанак био угушен, како је додао, ништа више није могло да му се препречи.

Вучић је указао на то да Србија иде ка чланству у Европској унији, али не запоставља пријатељства са Русијом, Кином и другима.

Свечаности су присуствовали, поред Николе Лукача, начелника Севернобанатског управног округа, министри у Влади Србије, председник Републике Српске Милорад Додик, чланови дипломатског кора, Војске Србије и велики број грађана.

Пре почетка државне церемоније, патријарх српски Иринеј служио је литургију.

Србија данас обележава Сретење – Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и на исти дан 1835. године, када је проглашен први српски Устав.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: