Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Чока: Одржана промоција Војске Србије
2018-03-14
Основношколци из чоканске општине данас, 14. марта, имали су прилику да се ближе упознају са радом и опремом Војске Србије, али и да сазнају више о овом позиву и на који начин могу да постану војници. Знатижељних погледа и радозналих питања деца су обилазила постављене штандове, испробавала опрему, а припрадници Прве бригаде Копнене војске демонстрирали су им како и шта раде приликом обављања свог посла.

Разводник Немања Делић припрадник Десетог командног батаљона извиђачке чете за овај позив, како је рекао, определио се због посла који војска пружа. – То је пре свега частан, храбар и веома патриотски посао за који се мало људи опредељује. Војни позив пружа много тога, овде је много младе деце која су заинтересована за наоуражање, војну опрему и због тога сам поносан на овај посао којим се бавим – објаснио је он.

Приликом презентације војног позива, на штанду извиђачког одељења деца су могла да виде део пешадијског наоружања као што је пушка М21, хеклере, полуаутоматску снајперску пушку, затим електронска средства за осматрање попут визирских камера, ласерских даљиномера, пасивних двогледа за осматрање, пасивних нишана, ноћних наочара. Представљена је и нова заштитна опрема.

Водник Милош Ковачевић, командир трећег извиђачког одељења у другом извиђачком воду Прве бригаде Копнене војске објаснио је да су донели и презентовали само део опреме коју користе. – Довели смо и војнике да прикажу како се то у суштини правилно носи и како се правилно креће на задатку. У последње време много се уложило у војску, тако да је ово био само логичан наредни корак модернизације. Што се тиче самих пешадијских јединица нећу бити нескроман ако кажем да можемо да се сврстамо у ранг са најсавременијим армијама на свету – рекао је командир Ковачевић.

Након повлачења јединица Војске Србије из Сенте и Кикинде, војници у униформама ретко се виђају на овим просторима.

Како је објаснио мајор Александар Манџић у команди Прве бригаде Копнене војске, који је уједно и начелник групе за цивилно-војну сарадњу, млади у северном Банату нису у прилици да виде и комуницирају са војском и немају довољно информација о месту запослења, што је и један од разлога данашње промоције овог позива. – У јединицама Прве бригаде Копнене војске која је размештена на територији Војводине могу да раде у гарнизонима Бачка Топола, Нови Сад, Зрењанин, Панчево и Сремска Митровица, што не значи да не могу да се запосле и у другим гарнизонима на целој територији Републике Србије. Прво што је потребно јесте да заврше средњу школу четвртог степена, а друго да одслуже војни рок на добровољном принципу. Након тога све иде својим током и они који изразе жељу да служе војску, конкурс је стално отворен и могу да буду примљени у јединице Прве бригаде и у јединице Војске Србије – објаснио је мајор Манџић.

Начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач објаснио је да промоција која је одржана данас представља једну у низу заједничких акција са Војском Републике Србије које се већ дуги низ година организују.

Према његовим речима суштина акције је да грађани знају да су све државне инсититуције отворене за њих.

– Војска Србије на овај начин себе представља, али и мотивише ђаке да покушају да упишу Војну гимназију, јер је војни позив један врло леп позив што се тиче даљег опредељења у животу. Наравно за средњошколце да упишу Војну академију која је изузетно цењена и поштована не само у Србији него и ван граница наше државе, а за све оне младе људе који можда себе виде у војном послу да се прикључе професионалном позиву у Војсци Србије – рекао је начелник Севернобанастког управног округа.

Поред стално отвореног конкурса за пријем у професионалу војну службу, тренутно су отворени и конкурси за пријем ученика и кадета у војне школе. Конкурс за Војну гимназију траје до 15. марта, а за Средњу стручну војну школу, Војну академију и Медицински факултет Војномедицинске академије до 31. марта. 2018. године.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: