Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

СЕНТА–Парастос невино страдалим српским жртвама Велике буне
2018-03-22
У Сенти је данас 22.03.2018. године у порти цркве Светог Архангела Михаила одржан парастос невино страдалим српским жртвама Велике буне 1848./49. године.

Господин Петар Терзић се обратио скупу и осврнуо се на догађаје из тога времена: „Oкупили смо се у цркви св. Архангела Михаила да би се поклонили сенима „невино пострадавших Сенћанских Србских житеља“ погрома 1848-49 године и да би невино пострадалима одржали парастос. Александар Николић, Парох Сенћански је направио тачан списак 146 невино поубијаних Сенћана па наводи да су судски повешани, судски стрељани, несудски шрез Миклоша Перцела у Сенти стрељани, поклани, у бежању на Тису натерани и подављени и по кућама и сокацима на разне начине грозно потучени од стране Мађара. На крају списка написао је „Са сожаленијем 1849 лета месеца Августа назначио у Сенти“ Александар Николич Парох.“

Петар Терзић је и послао јасну поруку за будућност и суживот свих грађана у мултинационалној средини, каква је и Сента и рекао:
„Осудимо и дистанцирајмо се од лоших примера из Мађарске буне као што су Миклош Перцел, Карло Гомбош, Пишта Мајорош и многи други. Многе Мађаре су спасли Сава Вујић, Филип Ђорђевић, Тимотије Бранковић, Мојсеј Загорица и Малешевић Стеван. Све сами угледни грађани града Сенте. То су светли примери које треба спомињати као што треба спомињати и светле примере Беде Јожефа, учитеља Јована Ђорђевића, који је Ђорђевића спасао тог кобног 10. марта када су Мађари направили покољ у Сенти и пример атолара Имре Бајноција који је позивао Србе у своју кућу да би их спасао. У будуће немојмо бројати само своје жртве и неговати традицију освете, већ се више треба сећати на позитивне примере оних сенћанских Мађара и Срба који су безрезервно и несебично скривали своје иноверне суседе и пријатеље од својих обесних сународника! У сашивоту са комшијама, били они Мађари, Срби, Хрвати, Буњевци или било која народност, првенствено ценимо човека, поштујмо његове посебности, ценимо његове врлине и не кренимо од његових мана, поштујмо његову веру, традицију и поседујмо одређени степен толеранције и разумевања и тада ће саживот добити потребну и једино могућу и исправну димензију. То се зове живети заједно! Окренимо се позитивним примерима и покушајмо да живимо заједно, једни са другима јер је то једина права алтернатива за суживот Мађара и Срба у Сенти али и шире на овим просторима. На крају, вечна слава невиним српским жртвама и нека им је лака земља. Амин!

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: