Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Откривена скулптура "Туга", и спомен плоча
2018-03-24
Споменик погинулим борцима Кикинде у ратовима деведесетих и током НАТО агресије на СРЈ, данас су откриле заменица градоначелника Босиљка Срдић и Аница Дрињак, представница породица погинулиих и Одбора за подизање споменика. Откривању скулптуре „Туга“, рад Риста Михића из Београда, и спомен плоче са именима свих настрадалих суграђана, присустовали су Никола Лукач, начелник Северобанатског управног округа, званичници локалне самоуправе и Скупштине Војводине, чланови породица, борачких организација, удружења, политичких странака, али и припадници Војске Србије и полиције:

-Овај дан су многи од вас дуго чекали, дан када наш град одаје почаст нашим херојима и онима који су својим животима бранили отаџбини. Данашњи дан изабран је из свима нама добро знаних разлога, али са жељом да се више никада и никоме не догоде страхоте рата које су се догодиле нашој земљи - изјавила је Босиљка Срдић. Председник Комисије за подизање споменика, Саша Танацков, оценио је да је подизање споменика погинулим војницима и полицајцима било попут путовања немирним морем:

-Стални смо били између скоро непомирљивих супротности. Није било лако ускладити различите позиције, виђења, убеђења, политичке станове, различита схватања историјских догађаја кроз које смо као друштво пролазили. Поставили смо се изнад свега и у томе се огледа улога Града Кикинде. Покушали смо да превазиђемо све супротност - присетио се Танацков. Откривање споменика најемотивиније су доживели чланови породица:

- Коначно смо дочекали овај тренутак. Откривањем овог споменика наши најмилији неће отићи у заборав. Пре тачно 19 година, 24. марта 1999. године, приликом напада НАТО авијације, погинуо је мој брат, старији водник прве класе Миодраг Гладишев. Заувек је отргнут из сестриног загрљаја - тешко муком је рекла Аница Дрињак и захвалила Саши Танацкову што је уложио огроман труд, и окусио горак укус и тежину проблема унесрећених породица. У Културном центру потом је отворена изложба пристиглих идејних решења за спомен обележје, а потом и Свечана академија поводом 24. марта, почетка агресије на СРЈ.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: