Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Кинески инвеститори посетили Чоку
2018-04-09
Представници неколико кинеских компанија тренутно бораве у Србији како би се информисали о условима пословања и законским процедурама за улазак на српско тржиште. Тим поводом, кинеска делегација протеклог викенда посетила је и општину Чока како би истражили тржиште за потенцијално инвестирање.

У оквиру плана пута, делегација НР Кине обишла је велики број винарија и индустрија које су сродне њиховим компанијама. Стални судски преводилац за кинески језик Дејан Пешут објаснио је да су одабрали Чоку да им прикажу управо због потенцијала које она поседује. – Идеја је била да се доведу у једно мање место које има потенцијале као што има Чока, јер овде осим Индсутрије меса која би могла да се претвори у један туристички комплекс има и одређене старе грађевине које они воле. Постоји и винарија која је јако стара и која се њима јако свиђа, а они су гледали да направе један комплекс, да повежу бањски, хотелски и вински туризам, а Чока је по нашем мишљењу идеално место за тако нешто – објаснио је Пешут.

Делегацију чине представници компанија које се баве улагањем у инфратсруктуру, туризмом, трговином, производњом челика, заштитом животне средине, производњом заштитних фолија и апарата за варење. У Чоки су се највише интересоваил за пољопривреду, геотермалне воде, као и могућности развијања бањског туризма. Током боравка у Чоки, посетили су винарију Чока, некадашњу Индустрију меса Чока, дворац Ледерер и Стару ливницу О.С.Ч.Л.

Генерални менаџер компаније „Дреам“ Вест Лу други пут је у Србији, а након обиласка Чоке заинтересовао се за инвестициона улагања у области пољопривреде. – Сигурно ћу доћи опет. Потребне су још неке информације да би се кренуло у неко инвестиционо улагање, али постоје веома велике шансе да се то деси. Тренутно нам је најзанимљивије улагање у пољопривредни део, куповина земљишта, производња пољопирвредних производа и извоз за Кину као и прављење винарије, односно винограда. И наравно да ћемо врло брзо да се обратимо и општинској управи за даље информације – објаснио је он.

Начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач објаснио је да сарадња која је на државном нивоу успостављена прошле године између НР Кине и Србије сада резултира конкретним посетама инвеститора. – Мени је лично задовољство, јер има неколико озбиљно заинтересованих. Оно што би евентуално резултирало у неком наредном периоду јесте да они стварно конкретизују и уложе свој новац, где би она права мисија свих нас, од Републике, Покрајине и саме локалне самоуправе која је посебно у овом моменту заинтерсована за долазак било каквог инвеститора била испуњена, а то је да се упосли одређени број људи из општине Чока – рекао је Лукач.

У општини Чока тренутно не постоји индустријска зона, али према речима председнице Ђембер ове, 2018. године, припремају пројектну документацију како би аплицирали за средства на конкурисима Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: