Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

„За истим столом“ банатски и специјалитети са Блиског истока
2018-04-24
Кулинарски догађај „За истим столом“, одржан данас у ресторану Рајска оаза, на трпезу је донео банатске, али и специјалитете са Блиског истока. Том приликом, Кикинђани и мигранти из Прихватног центра, уз ручак су могли да разговарају и уче једни од других.

Кариме Фатими из Авганистана у Србији је већ 18 месеци. У кикиндском Прихватном центру има могућност да припрема своја омиљена јела: -Нисмо навикли на овдашња јела. Једино ми се свиђају месо и пиринач. Доста разлике има у нашој исхрани у односу на ову из Србије. –рекла је она.

Жене и мушкарци стационирани у Прихватним центрима у Србији поделили су рецепте за јела која они свакодневно користе. Шеф кухиње ресторана „Рајска оаза“ Срђан Стојановић био је задужен за припрему тих специјалитета. Према његовим речима, за ову кухињу карактеристични су јаки зачини, попут куркуме, шафрана, ружине водице и многих других, али и биљни производи. – Доста користе пиринач, патлиџан, тиквице, ђумбир, а потрудио сам се да примрним све потребне зачине у храни коју сам спремао. Било је мало проблематично набавити те све зачине, али потрудили смо се. То ми се баш допада, треба погодити те укусе, да се не претера, да не буде превише љуто, а ни зачињено. Мени је било задовољство „играти се“ овим намирницама. – рекао је шеф кухиње Стојановић.

За припрему локалних специјалитета био је задужен професор кулинарства Милан Малетић. Он је са својим ђацима припремио пребранац са димљеним шараном, затим паприку пуњену празилуком, поврћем, сарму од јунећег меса, штрудлу са маком, лудајом. – Било је изатовно у смислу да покажемо која су наша јела традиционална, која спремамо овде. Има и сличности са њиховим јелима јер и ми користимо неке зачине и поврћа као и они. Ту су пиринач, кромпир, лук, житарице. –рекао је професор Малетић.

Догађај „За истим столом“ представља једну од завршних активности пројекта „Мобилни омладински клуб“, а како је објаснио Игор Стојиловић из Центра за омладински рад, идеја је да се креира простор за младе који могу заједно да проводе своје време. – Ми као Центар за омладински рад, заједно са свим партнерима, снажно верујемо у то да младима само треба пружити прилику за дружење, у овом случају кухињу. - Читав догађај „За истим столом“ је само алат којм покушавамо да повежемо људе. – објаснио је Стојиловић.

Данашњем догађају присуствовао је Никола Лукач, начелник Севернобанатског управног округа, као и Станислава Хрњак, председница Скупштине града Кикинде која је том приликом истакла да ова активност представља све оно о шему се прича годинама у назад. – То је да се млади људи пре свега мотивишу и кад се повежу они тиме представљају себе, али своју земљу и културу. Овде су сви за истим столом повезани са једном идејом, да представе како је лепо бити удружен, како је заједништво нешто што јесте перспектива и нешто што нас води у савремени свет. – рекла је председница Скупштине.

Догађај је организовала новосадска организација за младе Центар за омладински vрад у партнерсту са „Омладином ЈАЗАС-а“, канцеларијом за младе Кикинда, организацијом СОС дечија села из Београда и Економско-трговинском школом из Кикинде, а уз Подршку Владерн Барнс фондације и ИОГТ-НТО покрета из Шведске.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: