Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

У Босанском Грахову обележено сто година од смрти Гаврила Принципа
2018-04-29
Светом архијерејском литургијом коју је у Храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Грахову служио Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије обележено је стотину година од смрти Гаврила Принципа.
Светој архијерејској литургији присуствовали су конзул Србије у Мостару Марија Бакоч, те начелник Севернобанатског округа Никола Лукач и велики број верника. Начелник општине Босанско Грахово Душко Радун рекао је да је ово најважнији дан за све становнике ове општине, родном месту Гаврила Принципа.
Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ истакао је да је Гаврило принцип за њега позитиван лик историје.
"Атентатом на Фердинанда, Принцип је желио да ослободи свој народ. Имао је идеју слободе и слободарства", казао је Иванић.
Заслугу нашег хероја, Гаврила Принципа, који је испалио слободарске хице упорно покушавају избрисати и оспорити, рекао је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације РС приликом полагања венаца на спомен обележје палим српским борцима у Босанском Грахову и обележавању 100 година од смрти Гаврила Принципа. "Изразио бих пошту свим борцима од косовских дана па до посљедњег одбрамбено отаџбинског рата" истакао је Савчић.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да је Гаврило Принцип био национално освијештен и није трпио терор, па је извршио атентат на окупатора.
Након полагања венца на спомен-обelежје у Босанском Грахову, где се данас обележава стотину година од смрти Гаврила Принципа, Савановић је рекао новинарима да су припадници "Младе Босне" страдали за правду, истину и слободу, у чему је њихова величина и због чега су добили улогу у историји.
Он је навео да су Срби са овог подручја у Федерацији БиХ национално освештени и да су и у протеклом рату учествовали у стварању Републике Српске и дали велике жртве. Положени су и венци на спомен-обележју у Босанском Грахову.
Обележавање 100 година од смрти Гаврила Принципа организује општина Босанско Грахово.
Гаврило Принцип је на Видовдан, 28. јуна 1914. године, у Сарајеву пуцао на аустроуграског престолонасљедника Франца Фердинанда.
Чланови "Младе Босне" извршили су атентат у знак протеста против аустроугарске окупаторске политике и тежње већинског српског народа за ослобођењем и уједињењем. Због атентата на Фердинанда, 12. октобра 1914. године пред суд је изведено 25 младих људи.
Од шест атентатора, њих пет је било млађе од 21 године, што их је, према тадашњем закону, чинило малолетним. Осуђени су 29. октобра на дугогодишње затворске казне и смрт вешањем.
У време кад се догодио атентат, Гаврило Принцип је био сувише млад за смртну казну, па је осуђен на двадесет година затвора, гђе је био изложен страшним мучењима. Казну је служио у чешком Терезину, где је и умро 28. априла 1918. године.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: