Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Отворен 85. међународни сајам пољопривреде у Новом Саду
2018-05-15
Међународни сајам пољопривреде, 85. по реду, отворен је у Новом Саду где ће до 21. маја наступити 1.500 излагача из 30 земаља и бити представљени производи и услуге у области пољопривреде из 60 земаља.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић отворио је сајам, којем присуствовао и начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач, и навео да је овогодишњи партнер сајма Француска која је и највећа пољопривредна сила у Европи.

Он је нагласио да је дошло време да се после финансијске стабилности среди и пољопривредни сектор и изразио задовољство јер је, каже, чуо да се тражи њива више.

Недимовић се осврнуо на досадашње резултате у пољопривреди и навео да се за ИПАРД пројекат Министарства пољопривреде пријавило више од 500 апликација, те подсетио и недавну куповину ИМТ-а од стране индијског гиганта ''Тафе''.

''ИПАРД, ИМТ и новосадски Сајам пољопривреде су симболи српске пољопривреде. Желим да сајам још више расте како би српска пољопривреда расла'', истакао је министар.

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони поздравио је привреднике на отварању сајма и позвао их да посете француски павиљон на којем ће се представити 10 француских излагача са својим производима и услугама, од пољопривредне механизације до семена и сточне хране.

Мондолони је позвао посетиоце сајма да 17.маја присуствују семинару француских стручњака из области пољопривреде.

''Француска види Србију као главног партнера на западном Балкану, али и као центар стабилности у региону и зато желимо да још више сарађујемо у свим областима'', поручио је амбасадор.

Он је рекао да је први пут на сајму и изразио задовољство што присуствује једном од најзначајнијих сајмова у региону на којем учествује 1500 излагача.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић истакао је да, иако је Француска овогодишњи партнер, Србија нема довољну спољно трговинску размену са том земљом и нагласио да је овај сајам прилика да се то промени.

Он је додао да ће Србија ту прилику имати и са делегацијама из других земаља попут Уједињених арапских емирата са којима је Србија данас потписала Меморандум о сарадњи у области пољопривреде, сточарства и безбедности хране.

''Две битне ствари за развој пољопривреде јесу улагање и удруживање малих и средњих газдинстава, као и примена нових технологија како бисмо били конкурентнији на европским тржиштима'', оценио је Радојевић.

Он се осврнуо и на проблем који изазивају климатске промене, попут суше, и истакао да у Војводини постоји 38 пројеката за наводњавање за 120.000 хектара земље.

Након отварања сајма министар, амбасадори и представници градске и покрајинске власти обишли су штандове излагача, међу којима је и штанд ''Дунав осигурања'', и информисали се о производима и услугама које нуде.

На сајму ће бити одржана изложба пољопривредне механизације и национална изложба стоке у организацији Министарства пољопривреде које ће подржати и изложбу ''Квалитет више'' на којој ће се представити производи са додатом вредношћу, органски производи и производи са ознакама географског порекла.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: