Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

У Кикинди обележена слава Града
2018-05-22
Уз литију, резање колача, свечани пријем и избор најбољег славског колача Град Кикинда обележио је данас, 22. маја, своју крсну славу. Православни верници данас обележавају летњег Светог Николу, дан када су светитељеве мошти пренете из Мира у Ликији у тада православни Бари у Италији.

Градоначелник Града Кикинде Павле Марков, обраћајући се присутнима на свечаном пријему, рекао је да Кикинда и Кикинђани имају богато културно наслеђе, које је потребно чувати за будуће генерације уједно радећи на побољшању услова живота. – Сва наша енергија и све оно што радимо посвећено је једном циљу, а то је да буде бољи живот у овој средини и лично сматрам да смо ми остварили један такав циљ. Потребно је оно најважније, а то је заједништво, то је нешто што треба да нас уједињује. Свакако да је летњи Свети Никола прави тренутак и право место да се окупимо, да мало размислимо о нашој Кикинди и да са једном новом енергијом наставимо даље – рекао је Марков и честитао славу свим грађанима уз жељу да је проведу у здрављу и миру.

Кум на слави био је Никола Лукач, начелник Севернобанатског управног округа, а након резања колача, јереј Никола Мишковић, старешина храма Светог оца Николе истакао је да како се породица окупља око славског колача тако треба и друштво. – То је важно јер се сви ми људи разликујемо, свако од нас нема исте дарове, неко лакше препозна господа, неко теже препозна господа, али важно је да ми који бар мислимо да смо га препознали полако уводимо те наше старе изгубљене вредности да би и ови други пришли нама – рекао је јереј Мишковић.

Поводом обележавања славе Града, локална самоуправа организовала је и такмичење у прављењу славског колача. Најбољи колач, према оцени стручног жирија, и ове године направила је Слободанка Радак из Удружења жена Града Кикинде. Како је рекла, није очекивала победу. – Била је велика конкуренција и пуно више колача него прошле године. Баш ми је драго што сам поново победила, јако сам узбуђена и пуно се захваљујем – рекла је она и открила део тајне за добар славски колач, а то су свеж кавас и свеже млеко.

Жири у саставу професор куварства Милан Малетић, дипломирани инжењер технологије Нада Крстоношић и Маријана Мирков из Градске управе процењивали су изглед, волумен, боју колача, укус средине, укус коре 20 пристиглих славских колача. Након детаљног оценивања, одлучили су да онај који је Слободанка направила испуњава све критеријуме.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: