Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Председник Владе Војводине Игор Мировић на отварању тромеђе код Рабеа
2018-05-26
Председник Владе Војводине Игор Мировић присуствовао је 26. маја традиционалном отварању границе на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније код Рабеа, у оквиру Регионалне сарадње Еврорегије Дунав – Криш – Мориш – Тиса (ДКМТ). Мировић је тим поводом истакао да је сарадња у оквиру Еврорегије ДКМТ успешна, те да у прилог томе иде и континуирано дводеценијско трајање тог Еврорегиона, што, показује пуни смисао њеног оснивања и постојања.

Сусрет на тромеђи код Рабеа, у присуству војвођанских и званичника суседних жупанија Мађарске и Румуније, уприличен је крај граничног камена “триплекс конфинијум”, а срдачну празничну атмосферу на обележавању Дана Еврорегије ДКМТ није нарушила ни киша која је ромињала. Оркестар ”Про амичити” из Темишвара је на отварању свечаности интонирао химне три државе, као и Бетовенову “Оду радости”, химну Европске уније.

–Ову сарадњу обележава заједништво, заједнички инфраструктурни пројекти, равноправност и узајмна солидарност и верујем да ће се на тим темељима наша сарадња развијати и у будућности–рекао је председник Покрајинске владе Мировић додајући да се нада да ће те вредности подстицати будуће генерације да живе без граница и ограда, али са заједничким политикама. То ће, како је истакао, омогућити квалитенији и садржајнији живот за све грађане Еврорегиона ДКМТ.

–Циљ овог Еврорегиона у будућности биће смањивање разлика у економском развоју и квалитету живота, а са друге стране, очување специфичности које су наше богатство–нагласио је Мировић.

Председник Владе Војводине је, сумирајући учинак у претходних годину дана, констатовао да су отварање граничног прелаза на тромеђи код Рабеа, сарадња у области конкретних инфраструктурних пројеката и области културе, као и да се Еврорегија ДКМТ одржи и сачине планови за наредни период. Према његовим речима, важна је била и потврда опредељења Србије ка европском путу, такође и опредељење Војводине да у изградњи Еврорегије учествује и у наредном периоду пуним кацитетом.

Председник Генералне скупштине Жупаније Чонград (Мађарска) Бела Какаш рекао је да је циљ да становници све три државе у овом региону могу да остваре бољи квалитет живота.

–Овде смо научили да живимо и сарађујемо, а висока политика се не одражава на то, јер можемо да радимо и сарађујемо као пријатељи. Радимо на пројектима који имају велики значај за овдашње људе, као што је ревитализација железничке пруге Сегедин-Суботица- Баја, такође и на културној сарадњи између Морахалома и Палића где се граде културни центри, а надамо се и имамо жељу да се овде на тромеђи ускоро отвори гранични прелаз, да повеже места Кибекхазу у Мађарској, Беба Веке у Румунији са општином Нови Кнежевац, као и да се побољша инфраструктура и изграђују путеви између пограничних места–очекивања су Беле Какаша.

Он је потсетио да ће 2021. године Темишвар и Нови Сад бити европске престонице културе, што је могућност да се остварује још плоднија сарадња.

–Када се ми, овде на тромеђи, пријатељски рукујемо и гледамо очи у очи, за нас то представља обавезујући уговор–додао је Какаш.

Председник Савета Жупаније Тимиш (Румунија) Калин Добра нагласио је да сусрет на тромеђи у оквиру Еврорегије ДКМТ показује адекватни модел поштовања европских вредности, пријатељства и заједништва. Добра је рекао да председавање Еврорегијом ДКМТ преузима Жупанија Тимиш, а од 1. јануара 2019. године Румунија преузима председавање у ЕУ.

–Ово представља велику шансу за Румунију и Еврорегију ДКМТ. Тимиш је жупанија где ће бити пуно конференција и семинара о ЕУ, а биће то и прилика да се оснажи економска сарадња у области преношења технологија и знања, инвестирању и у туризму. Жупанијско веће Тимиша ће обезбедити најбоље услове да се унапређује сарадња. Од великог значаја представљаће и улазак Румуније у Шенгенску зону, као и убрзавање преговора о приступању Србије ЕУ, јер, интерес је да се улазак Србије у ЕУ што брже оствари–рекао је Добра, очекујући да се реализују инфраструктурна улагања, отварање нових граничних прелаза и што скорија изградња аутопута Темишвар-Београд.

Након свечаности на тромеђи код Рабеа, у Новом Кнежевцу је одржано заседање Скупштине регионалне сарадње Еврорегије ДКМТ. Председница Скупштине Жупаније Арад Јустина Чонка поднела је извештај о потписивању протокола “Активариум”, као и плановима за будућност, директорка непрофитног Јавног друштва ДКМТ Естер Чокаши, поднела је извештај о конкурсним активностима, а усвојен је и буџет Секретаријата Јавног друштва ДКМТ за ову годину.

Овом приликом уручене су награде „Истакнути у ДКМТ-у“, којима се, од 2012. године, награђују најбољи пројекти ове Еврорегије. Председавајући Регионалне сарадње ДКМТ у протеклих годину дана Игор Мировић, уручио је симбол ДКМТ-а, “коцку” Калину Добри и на тај начин је Жупанији Тимиш предато председавање у наредних годину дана.

Отварању границе код Рабеа присустволаи су, између осталих, начелник Севернобанатског управног окруа Никола Лукач, председник и заменик председника Општине Нови Кнежевац др Радован Уверић и Чила Орос Урбан, народни посланик Радован Јанчић, председник Скупштине општине Нови Кнежевац Нандор Ујхељи и други новокнежевачки званичници.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: