Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Заједничко решавање проблема оболелих од мултипле склерозе
2018-07-02
У оквиру Шеснаесте међународне хуманитарне ликовне колоније „Живот је уметност“, коју организује Удружење оболелих од мултипле склерозе Севернобанатског округа, у Новом Кнежевцу је, 28. јуна – на Видовдан, основан „Нексус Севернобанатског округа“. Ово заједничко тело, које укључује власт, болеснике, здравствену и социјалну службу је основано на иницијативу проф. др Чонгора Нађа, врхунског стручњака за мултиплу склерозу из Новог Сада. „Нексус“ је основан по узору на Европску платформу за МС, а његова делатност ће бити усмерена на решавање вишеструких проблема са којима се суочавају оболели.

-Наш циљ је да се на нивоу шест општина уоче заједнички проблеми и да свако из свог домена чини оно што је бољитак за болеснике, истакао је др Нађ.-Овај акциони план је у Србији сачињен први пут, тако да очекујемо помоћ заједнице, а Норвежани ће нам помоћи да, по њиховом узору, направимо адекватан модел бриге о болесницима.

Предавању проф. др Чонгора Нађа, организованом у сали Народне библиотеке „Бранислав Нушић“, присуствовали су, између осталих, чланови Удружења оболелих од МС-а Севернобанатског округа, здравствени радници, начелник Севернобанатског округа Никола Лукач и чланица Општинског већа Александра Ранковић.

Према речима проф. др Нађа постоје четири врсте лекова за лечење МС-а: медикаменти у фази акутног погоршања, лекови који успоравају напредовање болести (имуномодулаторни лекови – који се узимају целог живота), потом комплементарна и алтернативна терапија и четврта врста – симптоматска терапија која ублажава сметње, али не и напредовање болести.

-Има јако много нових лекова у имуномодулаторној терапији, у свету их је укупно 16, а од тога је прва генерација у употреби 15, па чак и више година, рекао је проф. др Нађ.- Друга генерација је у употреби од 2010. године, али ми у Србији имамо доступну само прву линију терапије. Покушаћемо, заједно са болесницима, да се изборимо да пацијенти у Србији не буду лечени горе него у Бугарској, Румунији, Хрватској…, да им буде доступна и друга генерација лекова.

Др Нађ је говорио и о унапређењу дијагностике мултипле склерозе. Савремена медицина у последње две – три године примењује биомаркере, који са много већом вероватноћом могу да дијагностикују МС. На тај начин се дијагностичке грешке своде на мањи ниво.

Болеснике је највише интересовало предавање о примени канабиса у лечењу МС-а. Испитивања показују да канабис има своје место у касној фази, у лечењу одређених болова, када други лекови не могу да помогну. Канабис, наиме, може да ублажи затезање мишића, спазам, али има низ негативних нуспојава. Нико није дошао до резултата да било који продукт од канабиса успорава болест, наглашава др Нађ.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: