Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Витезови на Видовдан у Велебиту
2018-06-28
Никола Лукач, начелник Севернобанатског управног округа присуствовао је представи "Бој на Косову" и промоцији књиге "Српски витешки код", у селу Велебит код Кањиже, којима је прослављен Видовдан и обновљена сећања на значајан датум из српске историје.

Из Завичајне куће "Ћемер" кренула је на Видовдан поворка која је прошла селом Велебит код Кањиже, а одредница јој је била - Косово поље. Наиме, сви мештани села које броји свега 200 житеља учествовали су у обележавању сећања на историјски догађај из 1389. године, било као публика или као глумци у представи "Бој на Косову".

Деца из Велебита понављала су на позорници речи изговорене у бици на Косову, а које су остале забележене у српској историји.

"Јако ми значи што сам играо Милоша Обилића јер је он био највећи српски витез", каже Ђорђе Лончар из Велебита.

На своју улогу у представи поносна је и Милица Ћурчић.

"Била ми је част да играм Косовку девојку зато што је она помагала Србима када су изгинули у боју на Косову", каже Милица из Велебита.

Београдски глумац Микица Петронијевић, који је, између осталог, глумио и у серији "Немањићи-рађање краљевине", спремао је мале глумце из бачког Велебита за "Бој на Косову".

"Ја мислим да то треба да буде пример у сваком селу, у сваком граду у Србији. Треба што више да се упознајемо са нашом историјом, да будемо свесни себе, ко смо, шта смо, да би нас и други ценили", каже Микица Петронијевић, глумац из Београда.

Поводом Видовдана, у Велебиту је одржана и промоција књиге "Српски витешки код", чији је аутор Марко Алексић.

"Све то што замишљамо као витештво и витешку културу, то је постојало у средњовековној Србији. Међутим, оно што је још важније, што је заправо суштина, то је морална особина витештва. То је оно што је у европској традицији чему се тежило, а што је одувек било врло тешко досећи", каже Марко Алексић, аутор књиге "Српски витешки код".

У прослави Видовдана у Велебиту учествовали су и чланови Витешке дружине "Теодор Тирон" који негују српски витешки код те чувају одоре, оклопе и оружје које су српски витезови користили у Косовској бици.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: