Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Дани српске културе у Мађарској
2018-09-22
Обележавање Дана српске културе у Мађарској, а у оквиру тога рад Српске основне школе и забавишта у Мађарској, у циљу очувања српског језика, и објаве на друштвеним мрежама, биле су повод да се иницира посета двојезичној српској основној школи и забавишту, у општини Батања у Мађарској, која је уприличена 22.09.2018. године. Организатори манифестације су основна школа у Батањи, Православна црква и Самоуправа Срба у Мађарској, а позив за ову посету упутили су Никола Ђенеш- Екбауер директор школе и Станислава Ђенеш Екбауер, учитељица.

У реализацију наведене посете, укључио се и начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач, који је делегирао представнике из Севернобанатског управног округа и то Данила Попова, члана Општинског већа из Сенте и Милинка Арсенова из Кикинде. Домаћин је био Никола Ђенеш- Екбауер директор школе, а гости су били и делегације општине Беочин, као и председница Самоуправе Срба у Мађарској, Вера Пејић Шутор, некадашња директорица основне школе у Батањи.

Том приликом основној школи у Батањи поклоњено је 13 књига „Стеван Сремац“ аутора Павла Поповића, чији је издавач Завичајна фондација Стеван Сремац и 13 књига Стеван Сремац-Сенћанин, аутора Петра Терзића. Након изложбе Дешчанска текстилна збирка, која је уприличена у школи, делегација Севернобанатског управног округа представљена је родитељима и ученицима школе, након чега су подељени поклони (школска торба са опремом за школу и поклон пакет Севернобанатског управног округа). Истог дана и Српска Православна црква на челу са епископом будимским Лукијаном уз присуство локалног свештенства и грађана обележила је храмовну славу Мале Госпојине, у којој је након завршене литургије изведен културно уметнички програм од стране ученика основне школе. На манифестацији, представници делегације, упознали су се са животом и радом српске мањине у Мађарској. Ова посета била је прилика да се истакне потреба за већом сарадњом са Министарством просвете Владе РС, као и велико задовољство на исказаном ентузијатму којим чланови Српске заједнице у Мађарској чувају српску културу и традицију.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: