Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Тимови за борбу против наркоманије
2018-11-05
На територији Севернобанатског управног округа оформљен је Стручни тим за борбу против наркоманије и састављен од психијатара, психолога, полицајаца, тужилаца и стручњака других профила. Циљ је да се кроз разне едукације и трибине, како ђацима тако и родитељима кроз директан разговор представи по здравље погубно дејство наркотика. У октобру се на трибине одазвало више од 800 ђака и неколико десетина наставника.
Влада Србије донела је одлуку о формирању Комисије за борбу против наркоманије у школама, која ради на подизању свести о штетности употребе наркотика. Стручни тимови, како је навела др Сандра Радловић, директорица ЗЗЈЗ састављени су од психијатара, психолога, полицајаца, тужилаца и стручњака других профила.

-Ми смо на територији Севернобанатског управног округа оформили Тим за борбу против наркоманије. Читав пројекат и програм превенције је замишљен да буде мултусекторски, односно мултидисциплинарни приступ, што значи да су укључени сви фактори друштва. Ми, окружни ЗЗЈЗ, смо координатори пројекта и практично смо на челу тима, али са свим овим људима радимо едукације.

Замишљено је да буде и трећа група, у којој ће бити родитељи при општинским саветима за родитеље. У октобру је успешно реализовано више трибина, рекао је др Бранислав Хачко, у којима је обухваћено 5 основних школа и 800 ученика и неколико десетина наставника. Направљен је оперативни план за прво полугодиште, за ученике седмих разреда основне и првог разреда средње школе. Читав округ је обухваћен и сви тимови раде у исто време. Едукацију су и чланови стручног тима прошли током лета, како би се осмислио модел на основу ког би се на што реалнији начин објаснио проблем наркоманије:

-На едукацијама наглашено је да не причиамо афирмативно о психоактивним супстанцама, пошто је пракса показала да је то контрапродуктивно. Сам метод рада је да деци не дајемо узоре и примере оних који су се ослободили накорманије, већ да радимо на превентиви како би увек рекли не, када је наркоманија у питању.
Најчешћи проблеми настају када се примете промене у понашању и када се установи да млади престају да показују интересовање за нешто што им је раније био изазов и нека врста преокупације. Родитељи скоро увек тешко и касно примећују промене.
Породица је најчешће фактор због ког и долази до мимоилажења и где обично фали пажња. Баш због тога долази до неприхватања и одбијања одговорности. Промена начина живота се баш зато често ни не примети. Најчешћа злоупотреба наркотика се манифестује кроз интоксијацију због злоупотребе психоактивних супстанци, које се комбинују са енергетским пићима, таблетама, алкохолом. У новембру ће кроз едукацију проћи више од 50% школске деце, али и родитеља.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: