Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

У Велебиту код Кањиже отривена спомен плоча краљу Петру
2018-11-11
У месту Велебит код Кањиже отривена је спомен плоча краљу Петру I Карађорђевићу поводом 100 година од завршетка Првог светског рата.

Данашњи датум није битан само за Велебит и Србију, него и цео свет, јер се обележава 100 година од када је окончан Велики рат, речено је на скупу.

Откривена је спомен плоча једном од омиљених владара Србије краљу Петру Првом. Милка Грубић каже да је поносна што је постамент постављен на школи коју је она похађала.

Спомен плочу краљу Петру I израдио је мађарски вајар из места Кестељ Тибор Терек Тури. Постамет је израђен на основу фотографије краља.

"Овај постамент је нешто што нас треба подсећати и на наше корене и наше порекло и све оно што су наши ђедови из Америке и Русије прешли да бисмо ми данас живели у миру и слободи, на овом нашем простору", рекао је председник Скупштине општине Кањижа, Милош Кравић.

"Свечаност у Велебиту уприличена је поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата. Откривен је постамент краљу Петру који треба да нас све подсећа да смо као држава пропатили", рекао је начелник Севернобанатског округа Никола Лукач.

"Да градимо будућност у једној мултинационалној средини каква је Кањижа и север Србије и да заједнички градимо још бољу будућност, да се сећамо свих наших предака, војсковођа који су извојевали победе, али исто тако, да у миру, стабилности градимо добре односе, а још бољи амбијент у целој Србији и овде на северу Србије", истакао је начелник Севернобанатског округа Никола Лукач.

На постамент венце су положили представници општине Кањижа, Севернобанатског округа, Велебита и одбора Српске напредне станке.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: