Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Превентивно деловање важно у борби против афричке куге свиња
2018-12-13
Регистрована жаришта вирусног обољења свиња, афричке куге, у земљама у окружењу све су ближа Србији. Како је питање времена када ће вирус прећи границу, на данашњој заједничкој седници Савета Управног округа и Окружног штаба за ванредне ситуације највише се разговарало на ту тему, са акцентом на важност превентивног деловања.

Др вет. мед. Тибор Молнар из Специјалистичког ветеринарског института подсетио је да је афричка куга болест која напада домаће и дивље свиње, не прелази на друге животиње нити на човека, али да против ове болести не постоји начин лечења. – Болест се преноси преко контакта са инфицираним свињама, а такође и производима од инфицираних свиња, пре свега термички необрађеним производима. Такође, обељење се може преносити путем одеће, обуће, радника, људи који су били у контакту са домаћим свињама – рекао је он и додао да је важно препознавање појаве првог случаја на време и правовремено реаговање у циљу спречавања даљег ширења болести.

На данашњој заједничкој седници указано је на путеве преноса обољења, важност пооштравања биосигурносних мера на фармама и малим газдинствима, упознавање ловаца са карактеристикама обољења и начинима ширења код дивљих свиња. Против афричке куге свиња не постоји вакцина, стопа смртности заражених животиња је велика, што наноси велике економске штете.

Како је објаснио начелник Севернобанастког управног округа Никола Лукач циљ састанка је да свим укљученим странама укажу на превентивне мере које свака локална самоуправа треба да спроведе у својој јединици, ради спречавања или раног препознавања афричке куге. – Превентивно деловање подижемо на један виши ниво, јер нам се приближава моменат када ће афричка куга бити и код нас регистрована. Међутим, надам се да ћемо сви заједно на најадекватнији начин одреаговати у раном препознавању како би последице биле што мање – истако је Лукач.

Афричка куга свиња у земљама окружења присутна је од прошле године. У суседној Румунији тренутно има преко 1000 жаришта болести.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: