Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Представници републике и покрајине обишли нову сенћанску топлану
2019-01-23
Премијерка Србије Ана Брнабић, министар Александар Антић, председници покрајинске скупштине и владе Иштван Пастор и Игор Мировић, те Владимир Галић покрајински секретар и Никола Лукач, начелник Севернобанатског управног округа, упознали су се са радом нове топлане у Сенти.

Даљинско грејање око 4 хиљаде домаћинстава у Сенти решено је новом топланом, инвестицију вредну 212 милиона динара подржала је влада Србије. Систем се базира на два гасна котла од по 7 мегавата, а данас су топлану обишли представници републичког и покрајинског руководства. Министар енергетике Александар Антић је за Паннон РТВ рекао да је захваљујући новог топлани решено енергетско снабдевање Сенте, те да ова инвестиција доприноси регионалној енергетској стабилности.

Председник покрајинске скупштине Иштван Пастор је изјавио да је коначно решен дугогодишњи проблем тиме што је саграђена и пуштена у рад нова топлана у Сенти, те је додао да се захваљујући овој инвестицији може проширити даљинско грејање у Сенти. "Мислим да је овим решен један стари проблем. Са друге стране, како чујем од стручних лица, ово је много економичније градско грејање, тако да ће бити јефтиније и за јавно предузеће као и за грађане" – нагласио је Иштван Пастор.

У обиласку објекта је био и покрајински премијер Игор Мировић, а градоначелник Сенте Рудолф Цегледи је истакнуо да је топлана поуздана и да ће бити економична, те је додао да се показало да ће са 20-25 посто мање гаса бити могуће грејати кориснике.

Премијерка Србије Ана Брнабић је рекла да за владу не постоје села, насеља или градови првог, другог или трећег реда, те да су све заједнице једнако важне. Премијерка је додала и да су на решавању овог проблема започели да раде 2016. године заједно са градоначелником, још док је она била министар локалне самоуправе и државне управе, као и да ће у следећој фази радити на даљем развоју грејне мреже сенћанске топлане.

Друга велика ствар која је урађена у Сенти, наводи премијерка, је обновљена зграда Сенћанске гимназије која, подсећа, није реконструисана од 1906. године.

- Влада је у овај објекат узложила 182 милиона динара. То није само важан објекат у образовном систему, већ је објекат од огромне важности као споменик културе наше историје и традиције - рекла је Брнабић која је у Сенти обишла и реконструисану зграду гимназије.

У Сенти је завршена и реконструкција Дома здравља, у који је, каже премијерка, Влада Србије уложила 33 милиона динара.

Најавила је да Влада са Покрајинском владом и локалном самоуправом ради на још четири пројекта у том граду и истакла да за Владу не постоје места, општине и градови првог, другог или трећег приоритета, већ да су сви пођеданко важни.

Председник општине Сента Рудолф Цегледи захвалио је Влади Србије на помоћи у изградњи Нове топлане и реконструкцији зграде гимназије у Сенти и истакао да општина сама без помоћи Владе то не би могла да зврши.

Каже да грађани Сенте данас имају једну од најсавременијих топлана у земљи, која ради са више од 90 одсто енергетске ефикасности, док је претходна радила само са 60 одсто.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: