Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Обележњен Дан државности Србије у Темишвару
2019-02-14
У присуству већег броја најистакнутијих званица политичког, привредног и културног живота, представника Савеза Срба у Румунији, највиших српских и румунских верских представника, у свечаној сали и музеју Епархије темишварске у Темишвару, 14.02.2019. године, у организацији генералног конзулата, одржан је пригодан програм и свечани пријем поводом обележавања Дана државности Републике Србије.

Пријему су присуствовали председник жупанијског савета Калин Добра са сарадницима, заменик префекта Данијел Францеску, митрополит банатски Јон Сележан, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач, бројни високи представници жупанија Арад, Караш-Северин и Мехединци, представници градова Кикинде и Вршца, општине Пландиште, као и други представници румунских локалних, жупанијских и државних институција.

Свечаност је почела интонирањем српске и румунске химне у извођењу припаднице српске заједнице сопрана Милице Пантин.

У свом обраћању генерални конзул се захвалио присутнима и указао на значај традиционално добрих и пријатељских односа између Србије и Румуније које карактерише међусобно разумевање и поверење. Осврнуо се на подршку Румуније Србији на европском путу и принципијелној позицији по питања непризнавања једнострано и нелегално самопрокламоване независности тзв. Косова. Потврдио је спремност ГК да у пуној мери допринесе подстицању и унапређењу економске, културне, просветне, прекограничне и регионалне сарадње са 14 жупанија у Румунији које ГК покрива, али и подвукао значај који ГК придаје сарадњи са српском заједницом у Румунији. У том смислу, захвалио се на подршци којој држава Румунија, жупанијски и локални органи дају очувању српског националног, културног и верског идентитета.

Дан државности су честитали обраћајући се скупу митрополит банатски Јоан Сележан, председник жупанијског савета жупаније Тимиш, Калин Добра, заменик префекта жупаније Тимиш Данијел Францеску, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић и нагласили добру сарадњу две државе и да на основу добрих добросуседских односа, поштујући једни друге, градимо још бољу будућност Републике Србије и Румуније.

У наставку програма, о Дану државности Републике Србије са историјског аспекта и значаја за српску државу, говорио је Саша Малимарков, професор историје у српској гимназији „Доситеј Обрадовић“

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: