Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

На северу Баната обновљен споменик борцима Црвене армије
2019-04-02
Обновљени Споменик погинулим ослободиоцима у Другом светском рату, борцима Црвене армије, откривен је у Црној Бари, насељу код Чоке.

Споменик су обновили општина Чока и Месна заједнице Црна Бара, јер је био руиниран, а подигнут је руским војницима који су дали допринос ослобођењу Црне Баре и општине Чока од фашистичких окупатора.

Споменик су открили председница општине Стана Ђембер, виши помоћник војног аташеа Руске Федерације у Београду пуковник Сергеј Парудин и други секретар амбасаде Алексеј Цибулин, у присуству начелника Севернобанатског управног округа Николе Лукача, челника локалне самоуправе Чоке, председника МЗ Црна Бара Александра Богдановића, других гостију и мештана Црне Баре.

На свечаности у Црној Бари интониране су химне Србије и Руске Федерације, одата је почаст ослободиоцима и положени су венци на обновљено спомен- обележје. Присутнима се обратила председница општине Чока Стана Ђембер, истакавши значај неговања успомена на оне који су на ове просторе донели слободу.

Руски војници су своје животе оставили у овом малом месту пре скоро 75 година, дали су оно највредније, своје животе, да би ми данас уживали у слободи. Европа обележава слом фашизма и то је јако важно, да све младе генерације запамте, да се фашизам више никада не понови, нагласила је Ђембер.

О значају обнове споменика руским војницима говорио је и начелник Севернобанатског управног округа Никола Лукач, честитајући мештанима Црне Баре и челницима општине Чока што су истрајали у идеји од пре неколико година да се спомен- обележје обнови и спровели је у дело. Он је рекао да подршка амбасаде Руске Федерације много значи за општину Чока и МЗ Црна Бара, те да се само наставља оно што је државна политика Републике Србије да гаји изузетно добре односе с Руском Федерацијом.

Виши помоћник војног аташеа Руске Федерације у Београду Сергеј Парудин је подсетио да су наши народи заједно уништили фашизам, при чему је било пуно жртава, јер је пуно људи погинуло током ослобођења Србије и Европе од великог зла.

Данас при откривању обновљеног споменика војницима Црвене армије значајно је, пре свега за нашу децу, да се подсете шта се десило у тим страшним временима, да када уче историју свог народа и државе, могу да дођу и сазнају како је тада било од старијих људи и ветерана, да то уче из уџбеника историје, да знају како је стварно било, а не да слушају измишљотине које понекад чујемо са неких западних медија. Наша историја је заједничка јер смо заједно ратовали и заједно победили. Најбитније је да деца то науче. Увек смо били заједно, тако ће бити и убудуће, али надам се да никада више неће бити рата и да заједно градимо нашу будућност, нагласио је Парудин.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: