Latinica

О округу

Република Србија
Министарство трговина туризма и телекомуникација
Сектор тржишне инспекције одељење у Кикинди

0230/422 908
радним данима 7:30 - 13:30
маил адреса за пријаве потрошача:
trzisna.kikinda@mtt.gov.rs

Вести

Банатско Аранђелово: Реконструкција школе од темеља до крова
2019-05-06
У Банатском Аранђелову је 6. маја, на Ђурђевдан, свечано започета реконструкција зграде Основне школе „Јован Јовановић Змај“. Према речима председника новокнежевачке Општине др Радована Уверића, по доласку Српске напредне странке на власт 2016. године, све образовне установе су затечене у веома лошем стању.

-Донели смо одлуку да ћемо до краја мандата учинити све што можемо да се образовне установе у Општини Нови Кнежевац подигну на највећи могући ниво, рекао је председник Уверић. – Заједно са Канцеларијом за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије и Владом Србије, 2017. године смо ушли у израду пројектно техничке документације за реконструквију објеката Основне школе „Јован Јовановић Змај“ у Банатском Аранђелову и Новом Кнежевцу, пошто ниједан пројекат за реконструкцију није био завршен.

Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије је одобрила средства, а вредност радова у Банатском Аранђелову премашује своту од 50 милиона динара (са ПДВ-ом). Извођа је ДОО „Орнамент – инвестинжењеринг“ из Београда. Рок за завршетак радова је 90 дана, тако да ће следећу школску годину овдашњи ђаци започети у реконструисаном објекту.

-Захвалио бих се Влади Републике Србије, председнику Александр Вучићу, Канцеларији за јавна улагања и другима који доприносе да се ученицима омогући што бољи квалитет наставе и боравак у школи, закључио је др Уверић, нагласивши да до сада, у новокнежевачкој Општини, никада ни један школски објекат није реконструисан на толико високом нивоу.

Председник Општине је, такође, најавио да ће у року од месец – два бити започета много већа реконструкција објекта ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Новом Кнежевцу, саграђене 1974. године.

Према речима народног посланика Радована Јанчића пројектно техничка документација, вредна око три милиона динара, је израђена из средстава буџета Општине.

–Пројекат садржи комплетну санацију овог објекта из 1858. године, рекао је Јанчић, и усклађен је са захтевима Завода за заштиту споменика културе из Суботице, пошто је део фасаде школе у Банатском Аранђелову под високимстепеном заштите и од посебног је значаја за архитектуру Србије.

Реконструкција школе у Банатском Аранђелову обухвата комплетно уређење: од подова, замене столарије, фасаде, молерско фарбарских радова, замену електроинсталација, нове санитарне чворове, посебне рампе и лифта за инвалиде и кровну конструкцију.

–У следећих неколико дана биће завршена докуменатција за централну школу у Новом Кнежевцу, чија је вредност више од три пута већа од ове, додао је Јанчић. – Влада Републике Србије ће у објекте образовних установа у Општини Нови Кнежевац издвојити више од два милиона евра.

Захваљујући се Канцеларији за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, председнику Уверићу и посланику Јанчићу, директорка школе Светлана Тамаши Јевтић је нагласила да је реконструкција велики чин за школу. Највећи проблем објекта у Банатском Аранђелову јесу подземне воде, које су плавиле подрум, влажиле архиву и библиотеку. Пропале су електроинсталације, као и столарија, а није било адекватно ни грејање.

-Школу похађа 132 ученика, у 15 одељења, на српском и мађарском језику, док смо део објекта уступили Предшколској установи „Срећно дете“, каже Тамаши Јевтић.- Због радова смо преместили ученике у централни објекат, а захављујући локалној самоуправи за ученике је обезбеђен превоз. Од септембра ће, у новој школској години, овдашњи ђаци наставу похађати у много бољим условима.

Честитајући школи, Општини и локалној самоуправи, начелник Севернобанатског округа Никола Лукач је закључио да ће још једна школа у нашем Округу, у нашој држави, добити нов изглед и бити комплетно реконструисана.

–Оно што је Влада Републике Србије, у сарадњи са  Канцеларијом за управљање јавним улагањима, зацртала пре неколико година да се све школе, вртићи, домови здравља и болнице реконструишу, реализујемо у овом случају у Банатском Аранђелову, рекао је Лукач.- Добијамо још једну прелепу школу, реконструисану од темеља до крова. Синергијиом Републике, Покрајине и локалне самоуправе до нове школске године имаћемо још једну школу у нашем Округу, са комплетно новим изгледом. Нећемо се овде зауставити, идемо даље – да се реконструишу све школе на територији Србије.

Ime:
e-mail:
Komentar:
Kod:
Komentari: